menu
Hollende broodhaasjes 

Tractatie voor school of op de paastafel

Uit 'Kom je ook op mijn feestje?'

Heel geschikt voor kleine kinderen.

Een leuke traktatie voor op school, maar ook voor de lunch of bij een maaltijdsalade of -soep.

Benodigdheden voor 16 stuks

  • 800 gram fijn brooddeeg
  • zonnebloem- of appelpitjes voor de oogjes

Recept fijn brooddeeg

voor feestbroden en broodfiguren (ca. 800 gram)

Ingrediënten

  • 500 g tarwe bloem
  • ½ eetlepel gist, opgelost in ½ dl water
  • 2½ dl lauwwarme melk (max. 40°C)
  • 50 g harde boter
  • krap ½ theelepel zout
  • ½ eierdooier, losgeroerd met 1 eetlepel (koffie)melk

Bereidingswijze

  • Houd twee volle eetlepels bloem achter en maak in de rest van de bloem een kuiltje. Giet hierin de opgeloste gist en roer er met een beetje van de bloem een slap deegje van.
  • Maak het deegje groter door bij scheutjes tegelijk de melk erbij te gieten en meer van de bloem erdoor te roeren.
  • Snijd de boter in dunne schijfjes en leg deze op het deegje. Strooi het zout over de boter.
  • Stop de deegkom in een plastic zak en laat het deegje in een warme kamer tot tweemaal het volume rijzen. De boter op het deegje is dan gesmolten, en nu kun je alles tot een stevig, glad deeg roeren.
  • Strooi de achtergehouden bloem op het werkvlak en leg het deeg erop. Kneed het tot een soepel, niet te stijf deeg. Maak er tot slot een bal of rol van en stop het enkele uren in een ruime plastic zak om het in de koelkast te laten rijzen.

Het vormen van de haasjes

  • Snijd 2/3 van de gerezen rol af en snijd dit vervolgens in 16 mootjes. Vorm deze mootjes tot 8-10 cm lange rollen en knip ze aan weerskanten voor ¼ in. Leg ze, met niet té wijd gespreide pootjes, op de bakplaat met een onderlinge afstand van ruim 2 cm.
  • Snijd de rest van het deeg in 16 mootjes. Maak van ieder mootje een bolletje ter grootte van een hazelnoot (dit worden de staartjes), en een eivormig bolletje waarvan de puntige kant tot de helft ingeknipt wordt (voor de kop met flaporen).
  • Plak het kopje en het staartje met eiwit op het lijfje.
  • Bestrijk de beestjes met eierdooier. Maak voor de ogen met een puntig mesje vóór op het kopje inkepingen en steek daar de zonnebloem- of appelpitten diep in het deeg (pincet).

Rijzen en bakken

  • Na het vormen ca. ½ uur rijzen;
  • bak het daarna in 20 minuten goudbruin in het midden van de voorverwarmde oven (200°C).

Het gebak blijft 2-3 dagen goed en is op de feestdag zelf in 5 minuten opgebakken bij 200 graden C.

Alles over het organiseren van feestjes voor kinderen van drie tot twaalf jaar

Anne en Peter Thomas

Zoek naar ideeën
 
Paastijd

Voor kinderen vanaf 7 jaar

Hermien IJzerman

Palmpasenweek | verhalen vertellen | Paastijd

Voor een lekker warm eitje, of (opgevuld) een knuffelkipje

Sophie van der Berg

Paastijd | handwerken

Met dit patroon en jouw kleur maak je een echt paashaasje.

Sarah Dijkstra

Paastijd

Piep-piep daar ben ik

Breien met 4 pennen

Anne de Vries

Paastijd

Om mee te spelen of voor de paastafel

Sarah Dijkstra

Paastijd | lente

Met een Keltische harteknoop

Regien Hoogenbosch

Handwerken | Kersttijd | Paastijd | jaarfeesten algemeen

Om te hangen in een bloeiende tak

Regien Hoogenbosch

Lente | Paastijd | handwerken

Een sprookje van Maya Muntz

Paastijd | verhalen vertellen

en je krijgt er lekkere warme handjes van.

Renée van der Velden-Stroo

Paastijd

Beweegspelletje voor de paastijd

Diny Kiers

Paastijd | knutselen | spelletjes

Versje voor de Paas- lentetijd

Rita Veenman

Paastijd | spreuken en versjes | lente

Brei een vierkant lapje en je hebt bijna een kip.

Anne de Vries

Paastijd | lente | handwerken

Een paasverhaal voor de allerkleinsten

Hetty Hijmans

Verhalen vertellen | spelletjes | Paastijd

Creëer je eigen wereld in een schoenendoos

Lente | Paastijd | knutselen

Stop je eitjes in je zelfgemaakte mandje

Julia Meijer

Paastijd

Een sprookje van de gebroeders Grimm

Verhalen vertellen | Palmpasenweek | winter | Paastijd

Met ui, koffie, bloemetjes en blaadjes

Renée van der Velden-Stroo

Paastijd

Lentetraktatie van gepofte rijst, chocolade, en marsepein

Paastijd | koken en bakken | lente

'Wie krijgt het gouden ei?'

Rita Veenman

Lente | Paastijd | verhalen vertellen

Een oud zangspelletje

Paastijd | lente | spelletjes | muziek maken