menu
Vogelnestjes 

Lentetraktatie van gepofte rijst, chocolade, en marsepein

Het is altijd lastig om traktaties te vinden zonder allerlei schadelijke toevoegingen. Deze vogelnestjes kunnen met uitsluitend biologische of bd ingrediënten gemaakt worden.

Bereidingstijd ongeveer 2 uur. Wachttijd 12 uur (marsepein in koelkast).

Recept voor 10 nestjes

Wat hebben we nodig?

  • hakmolen
  • diepe schaal om te mengen
  • twee pannetjes die in elkaar passen (zie afbeelding)
  • poffertjes-bakplaat of kleine schaaltjes voor de vorm van de nestjes
  • aluminiumfolie

Ingrediënten voor de nestjes:

  • 1 volle mok melkchocoladeschaafsel
    Dit kan bijv. verkregen worden door bd-chocolade dmv een hakmolen fijn te maken.
  • 1 ½ mok gepofte rijst

Ingrediënten voor de eitjes (ongeveer 60 stuks):

  • 100 gram amandelmeel (bijv. van ’De Nieuwe Band’)
  • 125 gram poedersuiker, of honing naar smaak.
  • beetje citroensap
  • aardbeiendiksap (voor de rode kleur)
  • wortelsap (voor de geel-oranje kleur)
  • ev. zwartebessendiksap (voor de aubergine kleur)

Werkwijze

We beginnen met het maken van de marsepein (voor de eitjes):

  • Doe het amandelmeel in een mengkom.
  • Zeef de poedersuiker hier overheen.
    OF - bij gebruik van honing:
    Verwarm de honing eventjes - samen met een piepklein beetje vruchtensap tot het goed vloeibaar wordt, en giet het over de amandelmeel.
  • Meng dit heel goed.
  • Verdeel het in net zoveel porties als het aantal kleuren dat je wilt maken.
  • Per portie voegen we wat citroensap toe, en een beetje van de betreffende diksap: voorzichtig - niet te veel (wordt anders te vloeibaar).
  • We kneden het mengsel tot een gladde, mooie marsepein ontstaat.
  • Maak rolletjes van de verschillende kleuren marsepein en laat deze ongeveer 12 uur in de koelkast liggen.

Het maken van de nestjes:

  • Bedek de poffertjespan of de schaaltjes met een vel aluminiumfolie, en duw de vormpjes er voorzichtig in.
  • Doe de gepofte rijst in een mengkom.
  • Verhit de chocola ’au-bain-marie’: In de onderste pan zit het water dat verhit wordt, in de bovenste de chocolade (zie afb hierboven).
    Doe dit tot de chocolade vloeibaar wordt (het mengsel moet niet koken, want dan wordt het korrelig!). Door te roeren verspreidt de warmte zich beter.
  • Meng het warme chocolademengsel snel en goed met de gepofte rijst.
  • Schep meteen daarna een lepel van dit mengsel in een vormpje en maak het tot een nestje.
  • Als alle vormpjes gevuld zijn, laat je het geheel afkoelen.
  • Leg de afgekoelde nestjes op een plat bord.
  • Vorm van de marsepein de eitjes en leg ze er in.

Tips:
* Als de traktaties vervoerd moeten worden, is het handig als je de eitjes in de nestjes plakt met een toefje pindakaas.
* In plaats van gepofte rijst zou je eventueel cornflakes kunnen gebruiken. De nestjes die hiervan gemaakt zijn ook erg lekker. Deze zien er zo uit:

Veel plezier en smul maar lekker!

Tineke